Prisvärda uppgraderingar till din MTB

Prisvärda uppgraderingar till din MTB

Kommer du ofta på dig själv med att sitta och finkamma nätet i jakt på de senaste och bästa cykelkomponenterna? Oavsett om du är en nybörjare eller en inbiten MTB-cyklist finns det prisvärda uppgraderingar du kan göra för att få ut mesta möjliga av din cykel. Det spelar ingen roll om du har en 29-tummare eller 26-tummare, heldämpad eller utan stötdämpare, utan det finns prisvärda uppgraderingar för alla!

Däck

Däcken är den enda delen av din cykel som kommer i kontakt med terrängen, vilket gör att de är ett bra område att börja titta på när det gäller uppgraderingar. Det kan vara svårt att välja cykeldäck eftersom det finns en hel uppsjö med valmöjligheter. Du bör bestämma dig för vilken typ av cykling du vill ägna dig åt och sedan ta det därifrån. Hos Tooorch är det enkelt att välja cykeldäck.

Olika typer av däck ger olika bra skydd mot punktering. Ofta har lättare däck enklare för att få punktering. Beroende på var och hur du cyklar kan den extra vikten vara överkomlig när du vet att däcken är mer motståndskraftiga mot punktering. Däcken är också tillverkade av olika sorters gummi, där det mjukaste gummit generellt sett ger en ökad dragfasthet men även ett ökat rullmotstånd och en minskad hållbarhet. Du behöver även välja däckmönster och ditt val bör du göra utifrån var du cyklar.

Pedaler – klickpedaler eller plattformspedaler?

Om du fortfarande använder de plattformspedaler som medföljde cykeln, kan du sannolikt uppgradera dessa till ett par bättre pedaler. Många plattformspedaler som sitter på cyklar som standard är nämligen främst tänkta att använda för provcykling snarare än för långsiktig användning. Att uppgradera till ett par högkvalitativa plattformspedaler kan därför vara en god idé.

Du kan även välja att byta ut dina pedaler mot klickpedaler. Dessa används vanligast av cyklister som cyklar längre sträckor eller i högre hastighet. Shimano är ett av de ledande varumärkena när det gäller klickpedaler, och du bör även överväga att köpa ett par mountainbikeskor. En tumregel är att ju mer klickpedalerna kostar, desto lättare är de. Dyrare klickpedaler är också bättre på att rensa bort lera från pedalerna och är även mer hållbara.