Skor för vandring och träning

När man skall vandra och träna är det viktigt att man har rätt kängor eller skor. Detta är en förutsättning för att minska skaderisker och för att man skall få ut så mycket som möjligt av den aktivitet man ägnar sig åt. Vandringskängor för sommaren och motsvarande för vintern har den gemensamma nämnare att de båda tillverkas för att kunna erbjuda stöd åt fot och vrist. Material och fodring är olika då behoven ser olika ut beroende på årstid. Dock är det vanligt med tekniska och bra material året runt.

Skor för toning

Om man vill promenera och samtidigt få lite extra träning är toningskor ett utmärkt alternativ att testa. Toningskornas utformning bygger på medveten instabilitet. När man går med toningskor får hjärnan en impuls av att man är på väg att tappa balansen eller trampa snett vilket gör att musklerna drar ihop sig för att minimera skadan och genast därefter märker hjärnan att det var falskt alarm och då slappnar musklerna istället av. Dessa små men effektiva muskelspänningar gör att man får en ökad träningseffekt när man går med toningskor. Många som provat skorna kan vittna om såväl bättre hållning som ökad förbränning och ökad muskelaktivitet. I och med att man spänner sig automatiskt får man också bättre hållning och blir starkare i både rygg, rumpa och ben.

Gör dock inte misstaget att använda toningskorna till något annat än just raska promenader. Den instabilitet som skon ger lämpar sig inte alls för löpning eller aerobics utan har endast ett användningsområde, nämligen att gå och stå.

Ökad träning

I och med den ökade efterfrågan som uppstod efter toningskor började alltfler tillverkare och märken att dyka upp. Alla toningskor är dock inte uppbyggda på samma sätt, även om de ger i stort sett samma effekt. En hel del forskning på området har gjorts och dagens toningskor har tagits fram för att uppnå de ultimata förutsättningarna för en effektivare träning och uppbyggandet av starkare muskler, endast genom att promenera.

Den första toningskon var egentligen MBT-skorna. De var i första hand utformade för att ge bättre hållning – det ökade träningsresultatet som man senare kunde konstatera var ett extra ”plus” som man egentligen inte räknade med initialt. Idag är bland annat Reebok och Puma stora och välkända tillverkare av toningskor, men de har olika metoder för att åstadkomma instabiliteten. Är du nyfiken på att uppnå ökad förbränning när du är ute och promenerar ska du absolut testa toningskon. Tänk dock på att skon är utformad för träning och inte är lämplig om du till exempel är ute på stan och shoppar en hel dag. Då kan du istället uppleva skorna som ett störningsmoment som gör dig trött.