Är det så att joggingskor med riktigt tjocka sulor (som nästan påminner om marshmallows), kan hjälpa dig med joggingen? Den första studien av en ny typ av tjockt belagda joggingskor kan tyda på att den här typen av skor inte hjälper dig i ditt springande. Samtidigt stjälper det dock inte heller.
Hittills är det inte heller någon som vet ifall de här tjocksulade joggingskorna kan förebygga vanliga skador som så många löpare lider av periodvis.
Distans
Den som umgås med någon som tar sitt långdistanslöpande seriöst, har nog på ett eller annat sätt hört talas om dessa nya tjocksulade skor. De här förser löparen med mellan 2 och 3 gånger mer stötdämpande material mellan foten och asfalten, än vad ”vanliga” skor gör. Nästan varje skotillverkare som på ett eller annat sätt riktar sig mot löpare, har nu dessa typer med riktigt tjocka sulor i sitt utbud.
Många trodde, och hoppades, att motsatsen (det vill säga skor utan nästan någon sula alls) skulle göra det enklare och bättre för löparna. Forskare hade nämligen noterat att folk som växer upp springandes barfota (till största delen unga kenyanska löpare) vanligtvis träffar marken med den mittersta eller den främre delen av foten.
De här löparna har också färre skador i förhållande till andra löpare. Kanske, tänkte forskarna, att det här också kunde leda till en kraftig reducering av skadeförekomsten hos andra löpare.
Följaktligen började många löpare att använda platta och tunna joggingskor som skulle simulera barfotalöpning. Resultaten var dock inte så överväldigande bra som forskarna kanske hade trott och hoppats på. Tidiga rapporter visade att många löpare som sprang med de här skorna blev skadade. Detta eftersom deras fötter och ben inte var vana vid den här typen av löpning.