Välj rätt cykeltyp

Välj rätt cykeltyp

Ska du köpa cykel? Med tanke på att det är ganska stora summor du troligtvis kommer att lägga ned, är det inget lätt beslut. Således är det helt enkelt viktigt att det blir rätt. Den viktigaste punkten är kanske att man ser till att skaffa rätt cykeltyp, och därutöver en cykel som är rätt just för ens personliga behov. Någon som ska cykla långa turer i skogen behöver en helt annan typ av cykel än någon som ska pendla till jobbet i en storstad. 

Hitta rätt cykeltyp

Som nämnt ovan – cykeltypen är det viktigaste att ta hänsyn till när du ska köpa cykel. Det finns idag många olika typer av cyklar på marknaden, här ser du mer information om några av de mest vanligt förekommande: 

Mountainbike

En mountainbike används, som säkerligen bekant är, för att cykla på lite tuffare underlag. De är utrustade med ganska tjocka däck som gör att de kan ta sig fram relativt obehindrat på gropiga stigar. En mountainbike är främst för dig som vill cykla på äventyrligt vis. Vad gäller förvaring är det i princip obefintligt. 

Racercykel

Som namnet antyder – en racercykel är för dig som vill åka snabbt. Däcken är normalt väldigt tunna vilket gör det enklare att cykla fort. På fint och jämnt underlag är en racercykel mycket härlig att åka med. På lite tuffare underlag är det dock inte särskilt lätt. 

Klassiska herr- och damcyklar

De här cyklarna lämpar sig ofta bra för lite kortare turer, till exempel till mataffären, gymmet eller jobbet. För dig som vill använda den dagligen i pendlingen är det värt att lägga ned pengar på god kvalitet. Det här gäller särskilt om du regelbundet cyklar i tät trafik i exempelvis Stockholm eller Göteborg. Det ställs helt enkelt högre krav på säkerheten när man ständigt samsas om vägbanan med bilar. 

Hybridcyklar

Hybridcyklar är kända för sin mångsidighet, och kan vara ett utmärkt alternativ för dig som ska köpa cykel. De fungerar utmärkt för att pendla till jobbet med såväl som att ta en träningsrunda på asfalt eller skogsvägar. Ett minus är förvaringen – herr- och damcyklar har normalt en pakethållare och/eller en korg. Hybridcyklar har det normalt inte – och förvaring är bara en av alla avgörande faktorer att ta hänsyn till när man ska köpa cykel. 

Tillbehör

Utöver en bra cykel är tillbehör som cykelvagnar populära, dessa multivagnar passar både att koppla till cykeln som att enkelt användas som en barnvagn när man ska till dagis eller lekplatsen. Thules cykelvagnar kan man idag se gott om under sommarhalvåret ute på gatorna.