Hårborttagning med laser – få ut det mesta av behandlingen

Hårborttagning med laser kan vara en mycket effektiv metod för att permanent reducera hårväxt på kroppen. För att få ut det mesta av behandlingen gäller det att veta vad man ger sig in på, och att man förbereder sig väl. Du kommer att få all information som du behöver av den som behandlar dig – men det skadar inte att läsa på lite på förhand.

Förbered dig ordentligt

Först och främst är det bra att utröna huruvida hårborttagning med laser är rätt behandling just för dig. Bra att känna till är att det fungerar bäst på mörkt hår. På blont, grått, vitt eller rött hår kan det fungera sämre – eller till och med inte alls. Om du tar några mediciner är det viktigt att tala om det innan behandlingen påbörjas.

Gå på en konsultation med en behandlare du tycker verkar bra och ta upp alla frågor och funderingar du har. Berätta om dina förväntningar och lyssna till hur behandlaren tror att dessa kan uppfyllas. Under konsultationen kommer du att få reda på om du är en bra kandidat för hårborttagning med laser eller inte.

Innan behandlingen bör du undvika att…

  • … sola. När du har bokat behandlingen är det viktigt att undvika att sola under tiden som leder fram till behandlingstillfället. En stark solbränna kan göra att det bränns och att blåsor bildas.
  • … vaxa och noppa hår. Innan du lägger dig under lasern bör du inte kontrollera hårväxten genom att dra ut hårstrån med rötterna. Det här innebär i sådana fall att det finns färre strån för lasern att träffa. Raka, så att enbart håret utanför huden tas bort.
    Raka dig bör du göra en eller två dagar innan behandlingen. Kliniken kommer att berätta när du ska göra det – men de allra flesta rekommenderar att man rakar området mellan 24 och 48 timmar innan.
  • undvik kaffe innan. Det är inget måste, men många rekommenderar att man undviker kaffe ett dygn innan behandlingen. Detta för att enklare kunna hålla sig lugn och avslappnad medan lasern jobbar.
  • … bära smink. Din hud bör vara så ren som möjligt. Smink bör således tas bort innan hårborttagning med laser görs. Även oljor och smuts bör avlägsnas i den mån det går. Tvätta dig ordentligt innan det är dags.