Vad kostar det att anlita en seo-byrå?

Vad kostar det att anlita en seo-byrå?

Seo är en marknadsföringsväg, i likhet med att marknadsföra ett företag via sociala medier, annonser i tidningar eller på TV. Skillnaden är att det är ett långsiktigt projekt som ofta innebär en löpande månadskostnad. I början kan det behövas en större avgift som täcker större förändringar. Därefter betalas för löpande arbete. Vad det kostar beror därmed på hur priset är uppbyggt.

En seo-byrå som anger att de kan ”ordna din seo för ett fast engångspris” arbetar därmed inte med seo långsiktigt. Däremot kan kostnaden självklart vara uppbyggd på olika sätt.

Betala per timme – löpande arbete

Efter att grundläggande arbete är utfört behöver uppdateringar, mer content, länkning och annat arbete ske löpande. Ett alternativ är att man i detta fall betalar olika summa varje månad helt beroende på företagets seo-byrå anser behöver genomföras. Man får alltid något för pengarna men samtidigt kan det variera kraftigt månad till månad.

Betala per månad – för bestående länkar

Ett annat alternativ är att webbplatsen först ordnas gällande de största felen varpå sedan man betalar för att få länkar till webbplatsen. Länkar som indirekt eller direkt påverkar webbplatsens position på Google. Så länge man betalar ligger dessa länkar kvar (kallas för att man hyr dem) men så fort man inte längre betalar tas de bort.

Betala för allt – eller måste du själv genomföra jobbet?

Det är inte helt ovanligt att en seo-byrå påtalar fel på din webbplats samt pekar på var bättre content behöver placeras ut – men inte utför det själv. Man hänvisar till att den webbyrå som har ansvar för webbplatsen får utföra detta jobb. Content kan därmed även behöva köpas in från en seo-skribent eller contentwriter.

Här kan det alltså tillkomma kostnader för att implementera det arbete som seo-byrån hänvisar dig till att göra.

Vad ingår – vad ingår inte?

Om du tar in offerter från seo-byrårer är det därmed viktigt att sätta sig in i vad som ingår – och inte minst vad som inte ingår. Alla gör en analys och en åtgärdsplan, det är grunden. Men vad ingår sedan? Kommer de implementera ändringarna? Kommer länkarna vara hyrda eller konstanta? Kommer du behöva köpa in content externt och har de någon garanti för bättre positioner? Det kan därmed vara smart att som kund sätta sig in i vad seo är innan byrån anlitas. Hos www.defiso.se kan du både begära offert och samtidigt få reda på en hel del om vad SEO är.