Rätt skor till barn

En gemensam nämnare för de flesta typer av barnskor är de ska vara både snygga och funktionella, trendiga och praktiska. Som förälder är det troligtvis viktigare att hitta ett par skor till sitt barn som är praktiska, tåliga och håller i ur och skur. Skorna ska gärna ge ett bra stöd och vara anpassade efter barnets fotställning. Å andra sidan, ju äldre barn blir, desto viktigare blir det att ha coola och populära skor.

Barnskor för olika användningsområden

Vilken typ av sko det än gäller så ska ett barns val av sko aldrig hindra dem från att kunna gå ut och leka. Det finns många olika kategorier av barnskor, anpassade efter olika väder, säsonger, åldrar och användningsområden. Det finns till exempel sandaler, sneakers, gymnastikskor och sportskor av olika slag, gummistövlar och vinterskor. Barn ska kunna springa, spela fotboll, klättra, cykla, hoppa hopprep, leka i sand, lera eller snö, och kunna vistas i både staden och i naturen. Ett och samma par av sko täcker dock sällan alla dessa behov.

Höstskor i ur och skur

Den mest avgörande faktorn vid val av barnsko är säsong. Under höst och vinter är det bra om skorna är varma och vattentäta, och skyddar mot regn och snö. Om skorna är varma kan det vara skönt med ett material som andas, så att fötterna hålls varma men inte svettas för mycket. Besök denna sida för höstskor till barn.

Kvalitativa skor

Olika åldrar kräver också olika skor. Ju yngre barn, desto lättare vill man ofta att skorna ska vara att sätta på. Då fungerar kardborreband och dragsko bäst. När barnen blir äldre och lär sig knyta kan de ta på och av sig sina skor själva. Åldern avgör naturligtvis också vilken storlek på skorna som är rätt. Barn växer snabbt ur sina skor och många väljer därför att köpa en storlek större. Annars kan det vara en bra idé att välja barnskor som passar syskonen, så att skorna kan ärvas syskon emellan. Skulle dock skorna växas ur och det inte finns någon som kan ärva dem så kan man alltid skänka dem till en vän eller till välgörenhet. Det är bra från flera perspektiv. Begagnade kläder och skor är billigare än nyproducerat. Att ständigt köpa nya skor till sina barn kan snabbt bli dyrt! Framför allt så sparar det mycket på jordens resurser att skänka och handla begagnade barnskor.