Vilka elcyklar passar dig?

Vilka elcyklar passar dig?

Det finns idag mängder av modeller och storlekar av elcyklar. Lägg där till en rad olika funktioner och batteristyrkor. Helt lätt är det inte att välja den modell som passar allra bäst. Bland annat bör man titta på följande när elcyklar ska jämföras.

Hur långt kommer ni att cykla per tillfälle?

Självklart är cykelturerna olika långa men pendlar du till jobbet är det framförallt den sträckan som batteriet behöver klara av. Andra saker som påverkar behov av batteristyrka är om du kommer att cykla med last eller i många branta uppförsbackar.

Delvis avgör detta vilka elcyklar som man kan välja mellan men framförallt är det avgörande för val av batteristorlek och styrka.

Hur många växlar vil du ha?

Det förekommer elcyklar som inte har några växlar. Detta är däremot inte någon rekommendation. För kom ihåg att elcyklar inte fungerar som mopeder där du bara behöver gasa. Elcykeln hjälper bara till. Det innebär att om du inte har några växlar så kommer det bli onödigt tungt i uppförsbackarna eller jobbigt att cykla på plana ytor.

Hur aktiveras kraften?

Det finns två varianter gällande hur kraften från batteriet aktiveras vid cykling. Första alternativet är att det finns rörelsesensorer. Dessa aktiveras av pedalernas rörelse. Så fort cykling påbörjas kommer hjälpen att aktiveras. Men det betyder även att hjälpen inaktiveras när pedalerna inte rör sig, exempelvis i nedförsbackar. En nackdel med detta är att det kan upplevas lite hoppigt om motorn startar och stannar så ofta under en och samma cykeltur.

Det andra alternativet är det som kallas för kraftsensorer. Därmed mäts kraften som läggs mot pedalerna. Om du därmed tar i och trampar hårt kommer även större kraft att sättas in från motorn. Detta innebär att mest kraft automatiskt sätts in när du som mest behöver det. Detta inte minst i tuffa uppförsbackar men även om du tar i extra för att få upp högre fart.

Batteriets laddningstid

Det finns batterier till elcyklar som laddas på 5 – 6 timmar men även de där laddtiden är ungefär hälften så lång. Delvis beror detta på hur stort batteri som cykeln har men även modell av cykel kan vara avgörande.