Vilka rakhyvlar passar dig?

Många som rakar sig använder samma modell av rakhyvel år efter år. Det är inte konstigt då hyvlarna är olika konstruerade och det är viktigt att hitta en modell som passar hudtypen och sättet som rakning sker på. Men vet du hur många rakhyvlar som finns? Kanske finns en bättre modell än du idag har.

Engångs rakhyvlarna – Som fungerar ett par gånger

Engångshyvlar säljs generellt i storpack på 10, 20 eller 30 st. De är smidiga att slänga med i necessären vid resa eller att ha på jobbet till den dagen då tiden inte räcker till för rakning på morgonen. Då dessa inte har samma balans och tyngd, samt sämre uppsättning av blad, än de bättre modellerna kommer rakningen inte ske lika snyggt som med klassiska rakhyvlar. Framförallt är de tänkta att användas en gång och sedan kunna slängas bort. Därmed pressas även priset ner.

Elektrisk rakhyvel med kombinationsfunktion

Det finns en rad olika elektriska rakhyvlar, vilka inte ska blandas ihop med rakapparat. Detta genom att rakningen sker mer likt hur en hyvel används.

Smooth Sensetive

Rakhhyvlarna kan ha något olika namn men syftar alltid på att de ger en extra mjuk känsla vid rakningen. Skärbladen kan vara extra tunna för att uppnå denna känsla. Inte sällan är de även dermatologiskt testade för att möta kraven från känslig hud.

Säkerhetshyveln

Säkerhetshyvlarna är de mest robusta hyvlarna som kan köpas. Namnet kommer från den tid då de en gång lanserades. Detta som ett alternativ till rakkniven som till dess hade använts. Med tanke på konstruktionen hade dessa hyvlar en betydligt större säkerhet. Idag är det en lyxigare hyvel som förväntas hålla hela livet ut. De har ofta dubbelbladssystem och är kompatibel med flera olika tillverkares blad för just säkerhetshyvlar.

Bekväm – Nära – Närmare – Närmaste rakning

En av de större tillverkarna av rakhyvlar delar in sina olika rakhyvlar i kategorierna Bekväm, Nära, Närmare samt Närmaste rakning. Det som avgör hyvlarnas funktion är bland annat antal blad, om den har glidremsa, precisionstrimmer och allmän komfortnivå. Även inom en sorts rakhyvlar finns alltså olika nivåer och modeller. Den som känner sig osäker på vilken hyvel som passar kan gå till en barberare och få praktiska råd direkt på plats. Ett annat alternativ är helt enkelt att testa sig fram.