Hur går bröllopsplanering till?

Olika par lägger upp sin bröllopsplanering på olika vis och det finns egentligen inga rätt eller fel. Vill man göra det enkelt för sig så tar man hjälp av en bröllopskoordinator som med sin kompetens och sin erfarenhet hjälper er med er bröllopsplanering och ser till att er dag blir precis som ni vill ha den. Nackdelen med att använda en bröllopskoordinator är att det kostar en del. När man ska gifta sig och ha en bröllopsfest så har man redan ganska mycket utgifter och kanske inte har pengar över att lägga på en koordinator.

Hur lång tid tar det att lägga upp en bröllopsplanering?

Om det är ett stort bröllop med över hundra gäster så kan det vara ganska tidskrävande att lägga upp en bröllopsplanering. Det är bra att börja i god tid, gärna ett till två år innan bröllopet ska äga rum. Då har ni större chans att hitta en festlokal som är ledig just på ert datum och att få alla detaljer på plats.

Är det ett mindre bröllop kan det gå snabbare att göra en bröllopsplanering men det är inte per automatik som små bröllop är enklare att planera och ibland kan det till och med vara tvärtom!

Måste man göra en bröllopsplanering?

Det finns så klart ingen lag på att man måste göra en bröllopsplanering men för många blir det enklare. Det kan vara bra att ha lite koll på i vilken ordning som saker ska göras så man vet vad man ska börja med. Det första som de flesta brudpar gör är att boka kyrka och festlokal. Vill man inte gifta sig kyrkligt så finns det möjligheter till en borgerlig vigsel i till exempel ett stadshus eller någon annan plats som betyder mycket för bröllopsparet. Om man inte gifter sig kyrkligt brukar det vara en officiant som håller i ceremonin.

Olika typer av bröllopsplanering

Blivande brudpar lägger upp sin bröllopsplanering på olika vis. Det finns många listor på olika bröllopssidor som har en rad idéer om hur man kan göra sin bröllopsplanering och vad man inte får glömma bort. Det finns till och med listor att ladda ned där det framgår exakt när i planeringen man ska göra vad. Det kan till exempel stå att man ska boka kyrka och festlokal 18 månader innan bröllopet och skicka ut bröllopsinbjudningarna cirka 12 månader i förväg. Många brudpar upplever sin bröllopsplanering som fantastiskt rolig men man kan också känna sig stressad över alla detaljer som ska på plats.