Mingelmat för opretentiösa fester

Att bjuda på mat i samband med en högtid eller annan festlighet hör till traditionen. Det finns en djupt rotad kultur när det kommer till förtäring. I vissa kretsar har dessa traditioner kommit att utmanas något, men generellt finns en tanke om att man skall bjuda sina gäster på någonting att äta. Nu krävs sällan att man har dukat upp till flerrätters med fyra olika sorters bestick och minst tre glas. Det kan vara betydligt enklare än så för den som vill ha en mer avslappnad fest. Mingelmat är ett begrepp som blivit allt vanligare. Detta är mat som inte behöver förtäras vid dukat bord eller i viss ordning. Plockmat, som det också kallas, är till för att kunna ätas vid ståbord eller medan man flanerar bland övriga festdeltagare.

Fördelar med mingelmat

Det finns en rad aspekter av bjudningen som förenklas om man väljer denna sorts upplägg. Allergier, kostpreferenser och allsköns dieter kan enkelt tas med i beräkningen. Alla behöver inte äta allt och man kan tydligt skylta vad som finns i de olika anrättningar som serveras. Med tanke på festens karaktär är det också rimligt att servera en hel del av mingelmaten kall. Förvisso är det inte ovanligt att man även har några anrättningar som hålls varma, men merparten kan utgöras av minipajer, snittar, spett, piroger eller annat som går att äta med en hand.

Smörgåstårtor hör enligt vissa till mingelmat, medan andra hävdar att dessa med fördel skall avnjutas vid dukat bord. Ett sätt att navigera mellan dessa båda läger är att servera små smörgåsbakelser. Dessa går att äta i ett par tuggor och fungerar utmärkt tillsammans med en handfull övriga alternativ.

Att själv ställa sig och tillreda mingelmat är någonting som få ger sig i kast med. Det är viktigt att alla smaker sitter perfekt och man får räkna med att det tar sin tid att tillreda små varianter av varje rätt som skall serveras. När man beställer mingelmat via catering får man allting uppdukat och klart utan minsta ansträngning. På så vis kan man fokusera på värdskap och njuta av sällskapet! Mingelmat och opretentiösa fester är någonting som många kan uppskatta. I synnerhet under en varm sommarkväll när man kan vistas ute ända till soluppgången! Ett råd är att låta menyn inspireras av årstiden och miljön i närheten. Kanske finns det lokala delikatesser att plocka in för den som vill jobba med en lokal flirt inom råvaror.