Välja sminkspegel med belysning utifrån funktion och storlek

Det går att köpa en mindre sminkspegel med belysning för ett par hundra kronor – men även större makeup-speglar för 3 – 5000 kr. Självklart är det skillnad i storlek, ljus och funktioner. Men vad skiljer dem åt?

Från ansikte till helkropp

Första frågan är om spegeln enbart ska visa ansiktet eller vara en så kallad helkroppsspegel. Den sistnämnda kan exempelvis sättas up i en walk-in-closet och ger en helhetskänsla där både smink och kläder visas tillsammans.

Hängas upp eller ställas upp?

Är det tänkt att spegeln ska ställas på ett bord behöver den ha stöd på baksidan för detta. Ska den istället hängas upp finns stor fördel att krokar eller annat finns tillgängligt. Självklart går allt att lösa genom att modifiera spegeln något men det blir betydligt krångligare.

Varför köper du en sminkspegel med belysning?

Den primära orsaken till att köpa en sminkspegel med belysning är att det blir lättare att få en till en snygg make-up. De lyser upp ansiktet och är tillverkade för att ge bästa möjliga förutsättningar. Men samtidigt kan en sådan spegel även vara en inredningsdetalj. De har en funktion – men kan även användas för dess estetiska inslag i rummet. Därmed är det viktigt att se på modellens utseende, material osv.

Hur viktigt är det med bra ljus?

Varför kan en medelstor sminkspegel med belysning kosta 500 kr samtidigt som en nästan lika stor kan kosta 3000 kr. Svaret är inte bara att de kan ha olika design utan att framförallt annan belysning. Gå till en makeup-artist och få makeup. De har alltid en sminkspegel av högre kvalité. Titta dig själv i spegeln och granska hur bra ljus som ges. Ställ det sedan mot en spegel som köps in för några hundra. Till mycket stor sannolikhet kommer du förstå att det är skillnad på ljus – och ljus.

Design och färg

Modern eller med fransk inspiration från renässansen? Stilren eller med många små detaljer? Det är främst en smaksak och något som inte påverkar slutresultatet. Guld, marmor och bronsfärgat anses generellt vara lyxigare och exklusivt medan metall och trä kan upplevas mer modernt. Eftersom det ofta är en större spegel kan det vara bra att se över färg och form på resterande inredning för att därmed köpa en sminkspegel med belysning som matchar hemmet i övrigt.