Olika typer av damparfym och doft

Att hitta en damparfym kan kännas som en omöjlig uppgift. Inte för att det inte finns ett stort utbud, utan tvärt om – för att det finns ett enormt utbud av olika typer av parfymer och dofter att välja bland. För att det ska bli enklare att hitta rätt är det bra att först lära sig mer om just dofter och parfymer.

Damparfym och indelningar

På flaskor för damparfym finns mer eller mindre alltid en märkning som kan vara svår att förstå sig på. Denna märkning står ibland som förkortningarna EdP, EdT eller Edc och dessa berättar om parfymens koncentration – och därmed också intensitet och hållbarhet. Förkortningarna står för följande:

  • Eau de parfum – är den vanligast förekommande parfymsorten och även den med högst koncentration av doftoljor, som ligger runt ca 11–18%. Denna typ doftar intensivt och läge och håller upp till ca 5 timmar.
  • Eau de toilette – en annan vanlig typ när det kommer till damparfym är denna, som har en lägre koncentration av doftoljor, på ca 6–10%. Det innebär att den inte är lika intensiv och håller därmed inte lika länge – ca 3 timmar. Detta är en perfekt vardagsparfym.
  • Eau cologne – är den mildaste varianten med en koncentration på ca 3–5%. Doften håller ca 1,5 timme och man kan alltså behöva bättra på under dagen om man vill vara väldoftande från morgon till kväll.

Doftnoter

Förutom koncentrationen på damparfym så finns även en annan stor faktor som avgör själva doften och det är vilka noter som finns. Noter kallas själva doften och många parfymer består av toppnoter, hjärtnoter och basnoter.

Toppnoterna är dom som doftar mest när man öppnar en damparfym och har ofta fräscha inslag av till exempel citrus. Däremot försvinner toppnoterna snabbt, ibland redan efter några minuter. Hjärtnoter kallas även för mellannoter och dessa kommer fram mer och mer i takt med att toppnoterna dunstar bort. Här finner man ofta blommiga eller kryddiga inslag, som fortsätter att ge ifrån sig en härlig doft i ca 2 timmar. Drygt en timme efter applicering kommer även basnoterna fram – och det är dessa som gör att en parfym sitter kvar och doftar länge. Dessa har ofta inslag av mysk eller vanilj och utgör, som namnet antyder, själva basen i parfymen.